Dankos Plus Televizija
Info

Stipendija “Vasilj Adžić” po prvi put uručena najboljim maturantima mitrovačke Gimnazije

Generacija gimnazijalaca 1995/96. godište ustanovila je stipendiju za najbolje maturante Gimnazije Kosovska Mitrovica, pod imenom „Vasilj Adžić“ u znak sećanja na njihovog prerano preminulog školskog druga.

Stipendije u iznosu od po 200 evra danas su svečano uručene Emiliji Simić, đaku generacije i Đorđu Stevanoviću, đaku Gimnazije koji je u protekloj školskoj godini zabeležio najveći uspeh na republičkom takmičenju u atletici. Stipendije je đacima uručila Mirjana Adžić, supruga preminulog Vasilja.

Generacija gimnazijalaca 1995/96. godište ove godine je obeležila 25 godina mature. To je bila prilika da se sretnu i zajedno iznađu način da se sećanje na prerano preminulog Vasilja sačuva na najlepši i najkorisniji način.

„Naša generacija je odlučila da bude društveno odgovorna i dogovorili smo se da ova fondacija odnosno stipendija ponese Vasiljevo ime. Svi su učestvovali i potrudićemo se da ovo postane neka vrsta tradicije“ kaže Miloš Subotić, jedan od gimnazijalaca koji je školovanje završio te 1996. godine.

Direktor Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici Slobodan Mihajlović odao je priznanje ovoj generaciji koja je na delu pokazala kako se trajno čuva sećanje na školskog druga.

„Vasilj je bio naš gimnazijalac – neobičan, poseban. Svaka čast njegovim prijateljima. To je generacija koja je proslavila 25 godina mature. U dogovoru sa njima, kriterijumi za dodelu stipendije su bili takvi da jednu stipendiju dobije đak generacije prema pravilniku Gimnazije, a da drugu dobije učenik koji je postigao najbolji rezultat na republičkom takmičenju“ rekao je Mihajlović.

Đacima svako priznanje znači, pa su se u tom smislu obradovali i stipendiji koja nosi ime ovog dobro poznatog multimedijalnog mitrovačkog umetnika.

„Hvala bivšim gimnazijalcima. Hvala direktoru i kolektivu škole jer ovo je i njihov uspeh. Ova stipendija će mi biti podstrek u mom daljem radu, bavljenju sportom i školovanju“ kaže Đorđe.

„Velika mi je čast što sam dobila nagradu koja nosi ime Vasilja Adžića. Hvala nekadašnjim gimnazijalcima“ poručila je Emilija.

Stipendija je dobitnicima uručena danas, na svečanosti povodom uručivanja diploma za 62 maturanta na tri smera, koliko ih mitrovačka Gimnazija trenutno ima.

Vasilj Adžić (1976) preminuo je od posledica srčanog udara 22. avgusta 2019. godine. Кao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština gde je igrao uloge u predstavama: „Hotel Кosovo“, „Venecijanke“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Slobodan šou“… Jedan je od organizatora mitrovačkog džez i bluz festivala (North City Jazz & Blues Fest), gde je osmislio, između ostalog, i likovne radionice koje su imale za cilj da reafirmišu praksu kolektivnog slikarstva.

Bio je član žirija Likovnih okršaja u Galeriji „Akvarijus“. U „Akvarijusu“ je imao i prvu samostalnu izložbu „Buđenje“ (2018).

Vasilj Adžić iza sebe ima veliki broj crteža i slika, a prisutan je bio i u oblasti muzičke i scenske umetnosti.

Bio je oženjen, otac dvoje dece. Živeo je i stvarao u Кosovskoj Mitrovici.

Prema Mihajlovićevim rečima, uskoro kreće upis i očekuju da će i ove godine na prirodno – matematičkom smeru broj upisanih đaka biti dovoljan za dva odeljenja, dok će na društveno -jeziččkom i veoma populatnom IT smeru, biti formirano po jedno odeljenje.

“IT smer je imao prijemni ispit i 21 učenik je položio. Predstoji polaganje male mature za osnovce, potom opredeljivanje za srednju školu prema afinitetima. Po onome što mi znamo, biće sve puno” dodaje Mihajlović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više