Dankos Plus Televizija
Info

U Kosovskoj Mitrovici otvoren 27. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, 27. po redu, otvoren je danas u prostorijama OŠ “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici.

Iako je glavni aranžer programskog sadržaja i ove godine koronavirus, kulturni radnici iz Severne Mitrovice nisu dozvolili da pandemija ugrozi tradicionalnu manifestaciju. Program je silom prilika morao da bude skromniji i manjeg obima, ali gledajući sa aspekta kulture građani Severne Mitrovice neće oskudevati, jer su likovni stvaraoci, pesnici, pisci, studenti sa Fakulteta umetnosti i drugi gosti 27. Sabora dali sve od sebe da u narednih pet dana grad na Ibru bude ispunjen kulturnim događajma.

Na samom otvaranju 27. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije goste je pozdravio direktor KC „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović uz konstataciju da je ovo značajan program koji treba propratiti i da je veoma teško usled pandemije organizovati ovu manifestaciju.

„Teško je bilo organizovati ovaj Sabor uz poštovanje svih propisa zbog pandemije. Ipak smo se potrudili da priuštimo priliku građanima Kosovske Mitrovice da uživaju u kvalitetnom programu. Kroz izložbe likovnih radova, pesničke susrete i uz program koju će nam prirediti studenti Fakulteta umetnosti, kao i kroz promociju zbornika i književne večeri mi ćemo imati jednu bogatu ponudu prilagođenu okolnostima s obzirom da Kulturni centar još nema svoj dom i svoje prostorije, uz nadu da će se uskoro i on izgraditi kako je najavljeno od strane naše države. Mi imamo svesrdnu pomoć u organizaciji Sabora od Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju i bez njih sve ovo ne bi bilo moguće“, rekao je Radomirović.

Uz poštovanje epidemioloških mera danas je svečanom otvaranju prisustvovao veliki broj ljudi, koji su kulturu u ovom gradu podigli na pijadestal koji je Kosovska Mitrovica decenijama unazad gradila.

Mišljenje svih je da ovu tradiciju treba sačuvati, negovati i nastaviti jer se kulturom pokazuje identitet, koren i uz takve atribute se čuva postojanje Srbije na ovom prostorima.

Pesnik i vajar Nenad Jero Radenković istakao je da se raduje da se čitava država konačno budi posle pandemije i da je ovo najbolji način da se svi zajedno probudimo iz turobnog života koji je koronavirus nametnuo.

„Život bez kulture je nešto što asocira na život životinja. Što su jača i što su češća kulturna dešavanja u jednoj sredini to je i ona plemenitija. Radujem se pesničkim susretima koji su planirani za petak“, rekao je Radenković koji je pozvao mlade pesnike, slikare i umetnike uopšte da se pridruže kulturnim dešavanjimaa građane da uživaju u narednim danima.

Diplomirani akademski vajar Vladimir Antić kaže da je ova manifestacija veoma značajna za umetnike zbog samog predstavljanja svojih radova publici.

„Ove godine će publika imati priliku da vidi moje radove u metalu, kamenu, moguće i u drvetu. Hvala organizatorima na pozivu“, zaključio je Antić.

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije zvanično počinje danas i trajaće do petka 18. juna . Tokom sabora predviđeni su pesnički susreti, izložbe slikara i vajara, koncerti, promocije zbornika i druženje zavičajnih pesnika u okviru književne večeri.

Zavesa na 27. Sabor biće spuštena u petak kada će biti organizovana izložba ovogodišnjih učesnika.

Izvor: Kosovo Online

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više