Dankos Plus Televizija
Info

Odluka prošla prilično nezapaženo

Za ulazak u Crnu Goru ovog leta mnoge porodice će se prvi put suočiti sa jednom novinom – maloletnicima je dozvoljen prelazak granice jedino sa pasošem ili ličnom kartom.

Od kada je ova odluka na snazi, i da li je striktno prelazak moguć samo uz pasoš, saznaje B92

„Od prošle godine je na snazi takva odluka vlasti u CG. U ovom trenutku ,nismo primetili da ima uticaja na tuirste, sa obzirom na to da se povećalo interesovanje za letovanjem u ovoj zemlji, jer je CG jedna od retkih zemalja koja ne zahteva nikakvu dodatnu dokumentaciju, u smislu vakcina ili testova“, kazao je direktor Jute Aleksandar Seničić.

To konkretno znači da maloletnici više neće moći da putuju u Crnu Goru sa zdravstvenom ili đačkom knjižicom. Reč je o novini koja je na snazi od 1. januara 2020. godine, ali kako zbog pandemije korone prošla letnja sezona u Crnoj Gori nije ni postojala, veliki broj turista sa maloletnom decom ove godine će prvi put naići na ovu promenu.

Sagovornik kaže da je interesovanje znatno veće nego 2019. godine: „Ako posmatramo ukupan broj turista koji boravi u Crnoj Gori, trećina ide preko turističkih agencija, ostali u sopstvenoj režiji“.

Ove godine su znatno smanjenje cene smeštaja u Crnoj Gori, jer još uvek nema turista iz Rusije,Belorusije…

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije kažu da je ova odluka stupila na snagu još 1 januara 2020. godine, ali je prošla prilično nezapaženo, jer smo jedan deo godine proveli u karantinu i putovanja skoro da i nije bilo.

„Sa prvim naznakama da će sezone ipak biti, u smanjenom obimu, ali se turizam ipak blago pokrenuo, putnici su počeli da se pažljivije informišu o merama i propisima ulaska u zemlje u kojima žele da letuju. Ta odluka jeste na snazi i usporava odlazak na more samim tim što je termin za vađenje dokumenata u ovom slučaju pasoša praktično nemoguće zakazati. Gužve su ogromne, putnici nervozni. Sa sve jačom nostalgijom se sećamo kako smo za put proveravali samo daturm isteka pasoša ili lične karte a sada?“, kažu iz UTAS-a.

Sagovornici su nam objasnili da prema zakonu Republike Crne Gore deca po rođenju imaju pravo na ličnu kartu, dok kod nas tek sa navršenih 16 godina, ukoliko ne dođe do nekih olakšica po tom pitanju.

Do tada, mera ostaje zvanično na snazi, pa će maloletna lica moći da uđu u Crnu Goru na sledeći način: Ukoliko dete poseduje pasoš može ući u pratnji jednog od roditelja bez saglasnosti drugog roditelja, a ukoliko poseduje samo ličnu kartu, mora imati saglasnost i drugog roditelja.

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više