Dankos Plus Televizija
Info

Zapadni Balkan zona bez rominga – šta se menja?

Region Zapadnog Balkana, izuzev Hrvatske, od 1. jula je zona bez rominga (roaming), a građani će plaćati pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po cjeni svojih matičnih operatera, ako se budu nalazili na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije ili Srbije.

Korišćenje interneta u romingu

Operator ima pravo da primeni ograničenje količine podataka samo ako u ovoj godini korisnik plaća manje od 3,85 eura po gigabajtu potrošenih internet podataka, u narednoj godini manje od tri, a u 2023. godini manje od 2,25 eura po gigabajtu.

Kao primer, navode korisnika koji ima tarifni paket sa neograničenim brojem telefonskih poziva, SMS poruka i deset gigabajta usluge prenosa podataka. Taj paket košta 30,25 eura, odnosno 2,5 eura po gigabajtu za uslugu prenosa podataka.

„Kada putuje u region Zapadnog Balkana, taj korisnik će na raspolaganju imati neograničene pozive i SMS poruke, i najmanje 6,5 gigabajta podataka, jer operator može primeniti ograničenje za prenos podataka“, navodi EKIP.

Dodatna naknada za prenos podataka u romingu, u ovoj godini može da bude najviše 7,7 eura po gigabajtu. To će se narednih godina progresivno smanjivati, a o svakoj eventualnoj vrsti ograničenja, operator mora da unapred obavestiti korisnika.

Politika fer korišćenja, kako je saopšteno, nije prepuštena volji operatora, već je određuju regulatori i oni su identični onima koji važe u Evropskoj uniji.

Srbija: Kao da zovete lokalno

U Telekomu Srbije kažu da, ako ste njihov korisni, a zovete na primjer iz Crne Gore Kosovo ili BiH, tarifira vam se kao da zovete lokalno. Isto je i za internet, koliko imate u paketu, toliko možete da koristite širem Zapadnog Balkana, a onda uplatite tarifne dodatke.

U zvaničnom odgovoru Telekoma za RSE se navodi: „Primena sporazuma o ukidanju rominga za zemlje Zapadnog Balkana, koja u potpunosti počinje od 1. jula 2021, korisnicima će omogućiti da pogodnosti koje imaju u Srbiji koriste i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji“.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više