Dankos Plus Televizija
Info

„Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralaštva južne Srbije“

U Gračanici su danas svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta Priština. Ovo je dodatni prostor od 250 kvadratnih metara, predviđen za rad ove institucije.

Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i Kancelarije za Kosovo i Metohije izgrađeno je dodatnih 250 kvadratnih metara, koji će se koristiti za ambiciozne planove pozorišta.

Predrag Radonjić direktor Narodnog pozorišta Priština kaže da se pozorište od 2014. godine nalazi u Gračanici i da je tokom godina opravdalo poverenje publike kao i da nove prostorije predstavljaju samo jednu etapu u procesu profesionalizacije potpunog pozorišta.

“Nakon dobijanja prostorija u Domu kulture u Gračanici, u kojima smo 2014. započeli svoj rad, ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije mi smo uspeli da izgradimo dodatnih 250 kvadratnih metara prostora i da prilagodimo scenu pozorišnim potrebama. To je rezultat četvorogodišnjeg ulaganja i nadam se, samo jedna etapa u razvoju i profesionalizaciji potpunog prištinskog pozorišta, koje je nekada bilo velika kuća. Čini mi se da smo našim rezultatima ponovo to postali i da na neki način možemo biti primer i nekim drugim pozorištima, koja rade u nekim uređenijim i stabilnijim uslovima” rekao je Radonjić.

Miodrag Ivanović ispred Ministarstva kulture i informisanja kaže da će Ministarstvo i dalje nastaviti da ulaže u projekte kulturnog ali i različitog sadržaja.

“Posebna je čast biti danas u Gračanici. Ja sam ovde posle 20 godina, a bio sam u ovde u prvom posleratnom sazivu, i mogu da kažem da se dosta toga promenilo, izgradilo se dosta novih zgrada. Ministarstvo kulture je samo u ovoj godini izdvojilo 2 i po miliona za projekte koji se odvijaju u ovoj sredini. Ministarstvo će i dalje nastaviti da ulaže, ne samo u tom finansijskom smislu, već i u ljudstvu, u ostalim projektima, i svemu onome što se bude dešavalo u ovom novom prostoru” rekao je Ivanović.

Dušan Jovović pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je prištinsko pozorište prepoznato, ne samo u Beogradu već i u celoj Evropi. Dodaje da Kancelarija za KiM realizuje više od pedeset projekata, koji se tiču očuvanja kulturne baštine.

“Nalazimo se u Gračanici, u Domu kulture, u jednom zasita, mogu slobodno reći srpskom “Bauhausu”, koji je jednostavno primio otvorenog srca tri institucije države Srbije, koje su ozbiljne institucije, likovnu savremenu galeriju, prištinsko pozorište a ovde će biti i arhiv. Meni je puno srce jer jednostavno, ulaganjem u kulturu ulažemo i u sebe. Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije i jednostavno se raširilo svuda, ne samo u Beogradu već i u Evropi. Ovde je produkcija na izuzetno visokom nivou. Mi time ulažemo ne samo u očuvanje naše kulturne baštine već ulažemo i u sebe i mlade. Kancelarija za KiM priprema i izvodi više od 50 projekata na Kosovu i Metohiji, koji za cilj imaju promociju i očuvanje kulturne baštine. Naravno, ulagaće se daleko više, jer rezultati pokazuju da ovde imamo ozbiljne ljude, koji ozbiljno rade, sa ozbiljnom produkcijom, umetnicima i radnicima. Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralaštva južne Srbije” ističe Jovović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović kaže da je Gračanica postala centar svih kulturnih dešavanja na prostoru Kosova i Metohije.

“Ovo je stvarno velika investicija što se tiče važnosti i bitnosti za našu opštinu. Moram da kažem da sam ponosan što Narodno pozorište iz Prištine, pokreće svaku predstavu i ima premijeru. Gračanica je postala kulturni centar svih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Sve ovo naš narod ohrabruije i govori da je kontinuitet investicija naše države u sve oblasti veoma bitan i sigurno ovakvim tempom naš narod može da očekuje budućnost na ovim prostorima” navodi Popović.

Predsednik Privremenog organa grada Priština Ljubinko Karadžić kaže da će nove prostorije umnogome poboljšati rad i kvalitet pozorišta.

“Meni je zaista izuzetna čast i zadovoljstvo što smo danas otvorili nove prostorije prištinskog pozorišta, koje su sagrađene sredstvima Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Prištinsko pozorište smo vratili u Gračanicu pre sedam godina. Zadovoljstvo je veliko jer će svakako poboljšati rad i kvalitet pozorišta” rekao je Karadžić.

Narodno pozorište u Prištini osnovano je 1946. u Prizrenu, a 1948. godine se seli u Prištinu. Menjalo je imena od Oblasnog, preko Pokrajinskog do Narodnog pozorišta u Prištini kako se zove od 1994. godine.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više