Dankos Plus Televizija
Info

Gračanica: Održana manifestacija “Starosrpska pesma Kosova i Metohije”


Tradicionalni festival “Starosrpska pesma Kosova i Metohije” održan je u velikoj sali Doma kulture u Gračanici.  

Festival okuplja izvođače sa čitavog prostora Kosova i Metohije, koji se publici predstavljaju autentičnim pesmama iz krajeva iz kojih dolaze. Svrha i cilj održavanja ove muzičke manifestacije je očuvanje tradicije i starih izvornih pesama, uglavnom nastalih na ovim prostorima. Organizator ove manifestacije je Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Po rečima sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Ratka Popovića, ova manifestacija koja je započela sa održavanjem 1997. godine u Prištini od velikog je značaja zbog negovanja starosrpske pesme.

“Mnoge od pesama su upravo nakon izvođenja na ovom festivalu zaživele širom cele Srbije, a mnogi naši pevači prihvatili su ove pesme i uneli ih u svoje repertoare. Ovo je vid i način da i mlađe generacije mogu da pronađu i da se susretnu sa ovim pesmama, a od sada ove pesme mogu pronaći i u knjizi koju smo objavili, a koja nosi naziv “Starosrpska pesma kosova i Metohije” rekao je Popović.

Kao i na prethodnim manifestacijama, i ove godine, uprkos otežanim uslovima zbog epidemijske situacije nastupili su izvođači, kao i pevačke grupe iz Gračanice, Pomoravlja, Sirinićke župe, Velike Hoče i drugih mesta, kao i pevačka grupa ansambla Venac.

Zahvalnice Kulturno-prosvetne zajednice uručene su zaslužnim pojedincima koji su svojim učešćem pružili značajan doprinos u održavanju i ove, kao i manifestacija održanih ranijih godina. Po rečima Miodraga Redžića iz Sirinićke župe, negovanje tradicije i stare srpske pesme je zadatak koji će biti ostavljen u nasleđe i narednim generacijama.

Festival je održan u prisustvu publike i uz poštovanje svih epidemioloških mera zbog aktuelne epidemijske situacije.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više