Dankos Plus Televizija
Info

Školska i hramovna slava Sveti Sava – čestitka predsednika Spirića

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici obeležavaju sećanje na prenos moštiju Svetog Save, prvog Srpskog arhiepiskopa. U hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice služena je sveta liturgija, na kojoj je prisustvovao i predsednik privremenog organa opstine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spiric kao i mali broj gradjana.

Liturgiju je sluzio paroh Nenad Stojanović koji je okupljenim vernicima čestitao hramovnu slavu i poručio da treba da pratimo put Svetog Save, da se mirimo i praštamo jedni drugima kao što je i Sveti Sava pomirio zaveđenu braću nad moštima svoga oca, jer jedino tako možemo živeti u zajednici i slozi, kao i da sačuvamo našu veru, nasa ognjišta i našu državu.

I predsednik Aleksandar Spirić je čestitao školsku i hramovnu slavu a najavio je početak obnove hrama kao i planove da se u skorijem vremenu krene sa obnovom tj ugrađivanjem podnog krejanja i poda hrama.

„ Čestitam vam školsku slavu Svetog Savu. Ovo je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Negujući uspomenu na prvog srpskog prosvetitelja, prilika je da se podsetimo svetosavskih vrlina koje ukazuju na pravdu , poštenje, skromnost i ljubav . Sveti Sava nam je pokazao put istrajnosti i humanosti kao put u svakodnevnom promišljanju i postupanju. Njegov rad je ujedno trajni putokaz da je ulaganje u nove generacije put ka izgradnji prosperitetnijeg društva. Prosvetni radnici predano rade na planu obrazovanja mladih naraštaja. Želim vam dobro zdravlje i puno lične i porodične sreće. Još jednom, srećna školska slava Sveti Sava . “

Okupljanje vernika u svetinjama koje su tokom pogroma paljene i rušene a sada se obnavljaju pokazatelj je sloge i bratske ljubavi Srba koji su rešeni da ostanu i opstanu na ovim prostorima.

Crkva Svetog Save postoji više od 120 godina. Izgrađena je na mestu koje je tadašnji konzul u Kosovskoj Mitrovici Branislav Nušić označio, a srpski narod podigao hram u slavu prvog prosvetitelja i arhiepiskopa.

Dankos Plus Televizija

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više