Dankos Plus Televizija
Info

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavljeni turistički potencijali južne srpske pokrajine

U okviru 43. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavljeni su turistički potencijali i prirodne lepote srpskih opština na Kosmetu.


Pod sloganom „Doživi Kosovo i Metohiju“ svoje turističke ponude predstavile su opštine Gračanica, Zubin Potok i grad Priština i bogatim kulturno-umetničkim programom pokušali da dočaraju lepote naše južne pokrajine i pokažu zašto vredi posetiti Kosmet.

Veselin Kočanović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM iz Sektora za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju je rekao da svi prisutni na štandu Kancelarije za KiM pružaju podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Svi mi koji smo danas ovde, svedoci smo aktuelne političke situacije na Kosovu i Metohiji, uoči samih izbora i nezavidnog položaja našeg naroda u pokrajini. U znak podrške i solidarnosti sa našim narodom, direktor Kancelarije za KiM, gospodin Petar Petković, danas nije u mogućnosti da prisustvuje ovom prigodnom otvaranju štanda Kancelarije za KiM. Ali, kako to biva, svaka naša zajednička muka kroz istoriju uvek nas je više zbližavala, tako da mi sa ovoga mesta pružamo punu podršku našem narodu,  koji danas mirnim protestima još jednom, po ko zna koji put, pokazuje na kršenje osnovnih ljudskih prava“, rekao je Kočanović.    

„Svi znamo da je Kosovo i Metohija najvredniji dragulj u kruni Nemanjića i da nas tamo čeka more lepote u koje, pri svakom obilasku, uranjamo gotovo svečano i obredno. Tamo su naši Visoki Dečani, Gračanica, Banjska, Sokolica, Draganac, Novo Brdo… spisak je nepresušan, koliko je nepresušna i naša istorija na Kosovu i Metohiji“, naveo je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM. 

Kočanović ističe da je to samo deo onoga što Kosovo i Metohija nudi.

„Naš nastup na Sajmu turizma je organizovan pod parolom „Doživi Kosovo i Metohiju“, čime je akcenat stavljen na prelepa iskustva koja se mogu doživeti posetom turističkim destinacijama u našoj južnoj pokrajini“, istakao je Kočanović.

On je rekao da će svoje turističke ponude predstaviti sedam opština i turistička regija Kosovskog Pomoravlja. 

„Program predstavlja prezentacije popularnih turističkih destinacija kao što su Rajska banja iz Banjske i Via Ferata Berim iz Zubinog Potoka. Na Sajmu će se promovisati posete manastirima i ostalim religijskim lokacijama, turističkim manifestacijama i seoskim domaćinstvima“, navodi Kočanović.

On je naveo da je Kancelarija za KiM, odnosno Vlada Srbije, prethodnih godina je akcenat stavljala na razvijanje turističkih kapaciteta u srpskim sredinama u pokrajini.

„Naš važan cilj je ekonomsko snaženje srpske zajednice. Upravo, prepoznajući potencijal termalnih izvora u Banjskoj, Vlada Srbije je finansirala izgradnju Rajske banje sa modernim hotelskim kapacitetima i bazenskim kompleksom.  Takoće se podstiče razvoj planinarskog turizma, jezero Gazivode, skijaške infrastrukture na Brezovici, obnovu i izgradnju sakralnih objekata i ne činimo to samo zbog prihoda koji potencijalno leže u turizmu, već u sklopu šireg nastojanja da očuvamo naše prisustvo, identitet i baštinu u pokrajini“, rekao je Kočović.

Ove godine na Sajmu turizma predstavlja se sedam oština sa Kosova i Metohije i Kosovsko-pomoravska regija. Juče su svoje turističke kapacitete predstavile opštine Zvečan i Štrpce, a u naredna tri dana će se predstaviti Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, grad priština, Velika Hoča i Štrpce, kao i Kosovsko-pomoravska regija.

„Važno je istaći da je danas otvoren i 12. Međunarodni sajam vina na kojem su učešće uzele i naših devet vinarija, šest iz Velike Hoče, zajedno sa Dečanskom vinicom, dve iz Leposavića i jedna iz Kosovske Mitrovice, koje čuvaju tradiciju kosovskog vinarstva“, dodao je Kočanović.

On je pozvao sve zainteresovane da se otisnu u uzbudljivu avanturu otkrivanja lepota Kosova i Metohije.

„Ovaj poziv, pre svega, upućujem građanima Srbije i Srbima iz regiona, jer važno je na neposredan način učvrstiti veze sa svojim korenima, kulturnom i duhovnom tradicijom. Važno je i fizički kročiti na taj deo zemlje, kako boi se shvatilo kako nam je ona nezamenljiva, dragocena i sveta“, istakao je Kočanović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov naglasila je da se nemerljivo kulturno, prirodno i versko bogatstvo nalazi na prostoru naše južne pokrajine i da svako mora, bar jednom, da doživi Kosovo i Metohiju.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više