Dankos Plus Televizija
Info

Gračanica: “Pet minuta gromoglasne tišine” novinara, predstavnika UNSA i DNKIM

Povodom Međunarodnog dana  slobode medija, predstavnici Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije, sa skupa održanog u Gračanici, zatražili su od međunarodnih misija u pokrajini i predstavnika kosovskih institucija i policije da konačno rasvetle sudbinu i otkriju ubvice 17 ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici UNS-a i DNKIM  oglasili su se i pozivom  medijima  da simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” u 11.55 prekinu emitovanje programa, kako bi nadležne institucije upozorili na težak položaj novinarstva.

Sekretar UNS-a Nino Brajović istakao je da nije slučajno što su predstavnici Udruženja danas upravo u Gračanici, jer je Kosovo i Metohija teritoriija na kojoj je od 1998-2005. godine bilo najviše kidnapovanih i ubijenih novinara u čitavoj Evropi.

“Taj “crni talas” i neslavni rekord koji nosi KiM nije na žalost naišao ni na kakvu pažnju ovdašnjih institucija. Od 1 novinara, samo su počinioci ubistva jednog od njih bili privedeni pred lice pravde. Ni međunarodne institucije, kijima je mandat u protekle dve decenije bio da se bave vladavinom prava, skoro da se nisu ni bavile ili su to činile  vrlo malo, ovim problemom, pa smo mi zbog toga kao novinarsko udruženje dužni da vodimo računa o tome šta se desilo našim kolegama. Treći maj,  Međunarodni dan slobode medija, je upravo dan kada posvećujemo dužnu pažnju našim kolegama koji su poginuli ili na bilo koji način stradali radeći svoj novinarski posao”, kazao je Brajović.

Članovi kosmetskog dela Udruženja novinara Srbije i ovog puta su ukazali na problem koji se odnosi na nepoštovanje  prava na upotrebi srpskog jezika na ovom prostoru i pozvali sve meritorne činioce da konačno počnu da poštuju ovo pravo.

Izvor: Radio Gračanica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više