Dankos Plus Televizija
Info

Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin.

Već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog, pa će se pred kraj sveta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu.

Gde će biti suša, a gde će padati kiša

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da Sveti Ilija odlučuje gde će biti suša, a gde će padati kiša. Zbog toga se smatra da na Svetog Iliju ne treba raditi u polju, niti ulaziti u vinograde kako se ne bi navukao gnev svetitelja. 

Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika.

Od davnina čuva se izreka: “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Po predanju, na praznik Svetog Ilije pre podne je leto, a posle podne jesen. Nakon ovog dana se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.

Lekovit med na Ilindan

Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Nekada je bio običaj da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Narod veruje da je med koji se izvadi na Ilindan lekovit.

Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Slavi se i kao krsna slava. 

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Sa propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više