Dankos Plus Televizija
Info

Nove elektronske usluge MUP-a Srbije od danas na portalu eUprava

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je danas nove elektronske usluge – eSaglasnost i eUverenje o državljanstvu na portalu eUprava što će građanima olakšati dolazak do potrebnih dokumenata.

Puštanju u rad novih elektronskih usluga u Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu prisustvovali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i v.d direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Jovanović je objasnio da građani moraju da budu prijavljeni na portal eUprava, tako što će koristiti kvalifikovani elektronski sertifikat ili mobilnu aplikaciju ConsentID, kako bi mogli da koriste nove elektronske usluge.

On je naveo da je uverenje o državljanstvu jedno od najtraženijih dokumenata koji su građani uzimali na šalterima opština, a dodajući da će od sada moći i da ga poruče elektronskim putem, na portalu eUprave.

“Nema više potrebe da građani obilaze šaltere tražeći svoje državljanstvo, sve mogu da urade i završe preko portala eUprave”, kazao je Jovanović.

Naveo je da je građanima od sada i na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga MUP-a koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti za izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu, za prijem u državljanstvo Srbije maloletnog deteta, kao i za prijavu prebivališta maloletnog deteta.

Na raspolaganju je i punomoćje za preuzimanje pasoša, saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Srbije, na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i poziv izjave, punomoćja i saglasnosti.

“Na portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste. Ministarstvo unutrašnjih poslova je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineće još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave”, kazao je Jovanović.

Dodao je da su, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad oko 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera kao kuriri, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

“Do sada smo imali više od 10.000.000 zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na portalu eUprava. Zahvaljujući potpunoj promeni načina plaćanja administrativnih taksi Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljen je Portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mesto gde građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBenkingom, ili fizički u banci ili pošti”, kazao je on.

Dodao je da je centralizacijom administrativnih taksi MUP-a ukinuta mogućnost za zloupotrebu, povećana transparentnost procesa i brzina proknjižavanja uplate, jer se zahvaljujući jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knjiži i vidljiva je u sistemu policijskom službeniku.

Jovanović smatra da će saradnja MUP-a i resornog Ministarstva umnogome označiti početak novih poslovnik međusobnih odnosa.


Izvor: Tanjug, Foto: Tanjug

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više