Dankos Plus Televizija
Info

Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji – više od 2.300 mrtvih, Srbija šalje spasilačke timove

Više od 2.300 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan. U pomoć Turskoj stižu spasilački timovi iz Evrope. I Srbija šalje spasioce.

Broj nastradalih u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Tursku i Siriju povećan je na više 2.300, a veruje se da će brojevi porasti, pošto su spasilačke ekipe još uvek na terenu u potrazi za preživelima ili eventualnim žrtvama, preneo je AP.
AP navodi da je u 10 tuskih provincija poginulo blizu 1.500 ljudi, a gotovo 8.500 je povređeno, dok je njih 430 poginulo u područjima Sirije pod upravom sirijske vlade, dok je njih 1.280 povređeno.
Dodaje se da je u područjima Sirije koje kontrolišu pobunjenici poginulo najmanje 380 osoba.
Prijavljeno je da se hiljade zgrada srušilo na širokom području koje se proteže od sirijskih gradova Alepa i Hame do turskog Dijarbakira, na više od 330 kilometara udaljenosti.
U Dijarbakiru, stotine spasilaca i civila formirale su redove preko olupine, pomerajući polomljene komade betona, kućne stvari i druge krhotine u potrazi za preživelima dok su bageri kopali ruševine.
Na video-snimku koji je objavio Si-En-En, vidi se kako spasioci iz ruševina izvlače devojčicu koju potom hitno odnose u pravcu vozila hitne pomoći.
Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da se u primorskom gradu Iskenderunu srušila bolnica. Medicinska organizacija SAMS saopštila je da su zdravstvene ustanove i bolnice brzo ispunjene povređenima, a da su neke institucije poput porodilišta morale biti ispražnjene.
AP navodi da su u Turskoj ljudi koji su pokušavali da napuste područja pogođena zemljotresom izazvali gužve u saobraćaju, ometajući napore timova hitne pomoći koji pokušavaju da stignu do pogođenih područja.
Džamije širom regiona otvorene su kako bi pružile sklonište ljudima koji nisu mogli da se vrate u oštećene domove zbog temperatura koje su se kretale oko nule, a vlasti su pozvale stanovništvo da ne izlazi na ulice.
Zemljotres je oštetio istorijski zamak koji se nalazi na vrhu brda u centru glavnog grada provincije Gazijantep, na oko 33 kilometra udaljenosti od epicentra, a na fotografijama se može videti kako su delovi zidova tvrđave i osmatračnice sravnjeni, dok su drugi teško oštećeni.
Generalna direkcija za muzeje u Siriji saopštila je da je zemljotres naneo određenu štetu Markabu, odnosno Stražarskoj kuli, koju su izgradili krstaši.
Pomoć Turskoj ponudile su nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin. Spasilački timovi iz deset zemalja EU, kao i Srbije, regrutovani su i poslati u Tursku kao pomoć.


Izvor: RTS

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više