Dankos Plus Televizija
Info

Od danas prijavljivanje za penzionerske kartice

U svim filijalama PIO Fonda u Srbiji danas počinje prijavljivanje za penzionerske kartice. Taj dokument treba da omogući popuste u prodavnicama, restoranima, banjama, salonima, povoljnije zdravstvene preglede. Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je zahtev za karticu u onlajn formatu, kao i da najstariji sugrađani mogu i na sajtu PIO Fonda da se prijave. Kartice će biti aktivne od oktobra, a ministar poziva sve društveno-odgovorne kompanije da se jave i učestvuju u ovoj akciji.

Ministar Siniša Mali navodi da danas u svih 170 filijala PIO Fonda, kao i na sajtu, svaki penzioner od njih 1,7 miliona ima mogućnost da se prijavi za dobijanje penzionerske kartice.

“Inače, u svim filijalama PIO Fonda za one koji možda teže mogu da popune taj zahtev biće ljudi koji će im pomagati“, dodao je Mali.

Objasnio je da zahtev za prijavu za karticu nije u papirnom obliku, već je onlajn.

“Veoma je jednostavan – ime, prezime, adresa, JMBG, kontakt telefon – to su jedini podaci koji su neophodni kako bi se zahtev za karticu popunio“, naglasio je Mali.

Ukazao je da sam postupak prijave traje minut ili dva.

“Mi ćemo sukcesivno, kako se naši najstariji sugrađani budu prijavljivali za tu karticu, te kartice njima i davati. Te kartice će moći da se uzmu u filijalama PIO Fonda kada budu završene, a svi naši najstariji sugrađani biće obavešteni ili putem telefona ili putem mejla ili kako god su ostavili svoj kontakt da im je gotova kartica i da mogu da je pokupe“, objasnio je ministar.

Istakao je da će penzioneri dobiti kartice u roku od mesec dana.

“Vi ćete sa tom karticom imati mogućnost popusta u raznim supermarketima, veleprodajama, maloprodajama, salonima. Imaćete mogućnost da uđete u muzeje, pozorišta besplatno. Tu su i besplatni zdravstveni pregledi, popusti u banjama“, dodao je Mali.

Pozvao je i društveno-odgovorne komapnije da se jave da učestvuju u ovome.

“Imaćemo paralelno dve stvari, od danas pa nadalje svaki penzioner može da se prijavi za ovu karticu, ali od danas nam kreće i kampanja koja poziva sve društveno-odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog velikog lanca koji će nuditi te popuste“, naveo je Mali.

Na adrese najstarijih sugrađana stigao Vodič za penzionere

Istakao je da je ovo samo deo aktivnosti koji je usmeren prema najstarijim sugrađanima, kao i “velika zahvalnosti njima na razumevanju reformi koje je Vlada sprovodila“.

“Ali mi smo sada od novembra do januara imali najveće procentualno povećanje penzija ikada – 20,8 odsto. Već je predsednik najavio opet dvocifreno naredno povećanje penzija, zbog toga što smo promenili takozvanu švajcarsku formulu, sada je to švajcarska formula plus, visina penzija prati visinu plata, tako da ćemo mi ove godine imati prosečnu penziju u Srbiji već 320 evra, a u toku smo i dinamici da ispunimo plan koji smo rekli – do kraja mandata ove Vlade da ćemo imati prosečnu penziju iznad 400 evra, zajedno sa prosečnom platom oko 1.000 evra“, naglasio je Mali.

Dodao je da je na adrese svih penzinera u Srbiji stigao Vodič za penzionere.

“Sa svim korisnim informacijama oko banja, usluga, kontakt telefona i svega što naši najstariji sugrađani mogu da koriste. To treće doba naša želja je da provedu što lakše, što lepše, sa što više aktivnosti i na takav način da im država pomogne u tome“, poručio je Mali.

Naglasio je da će kartice biti aktivirane od 1. oktobra.

“Zato što hoćemo da damo mogućnost i kompanijama da se prijave, da se taj sistem uhoda. Dakle, svi koji se prijavljuju od 1. oktobra imaće mogućnost da koriste tu karticu u celoj Srbiji, a tada ćemo ih obavestiti i koje su to kompanije i koja prodajna mesta“, zaključio je Mali.


Izvor: RTS

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više