Dankos Plus Televizija
Moj kraj, moj raj

Moj kraj – moj raj, 5. emisija II serijala, selo Vidanje , opština Klina

Vidanje  je selo u opštinVidanje  je selo u opštini Klina, na Kosovu I Metohiji. Nalazi se na dva kilometra od Kline. Selo je smešteno u podnožju brda koje se uzdiže u središnjem delu Metohije.

Srbi povratnici se mahom bave poljoprivredom, uzgajanjem pšenice, ječma I ovasa. U selu postoji i škola koja funkcioniše po planu Republike Srbije. Sada u školi ima 5 đaka a u selu oko 20 mladih. U Vidanju je najbrojnija porodica Vulićević. Pre rata 1999. Godine u selu je živeo veliki broj Srba sve do 17. Juna kada su srpske porodice proterane a selo spaljeno I porušeno. Godine 2004. u selu su obnovljene prve Srpske kuće. Povratak je bio spor ali zahvaljujući Vladi Republike Srbije I Danskog saveta za izbeglice, Srbi u Vidanju I još nekoliko sela u opštini Klina vratili su se na svojim ognjištima. Vidanje, Drsnik, Dolac, Klinavac, Biča, Berkovo, VelikoKruševo, Rudice, Grebnik, Drenovac, Dugonjevo I Petrič sela su u kojima su se Srbi vratili na svojim ognjištima.i Klina, na Kosovu I Metohiji. Nalazi se na dva kilometra od Kline. Selo je smešteno u podnožju brda koje se uzdiže u središnjem delu Metohije.

Srbi povratnici se mahom bave poljoprivredom, uzgajanjem pšenice, ječma I ovasa. U selu postoji i škola koja funkcioniše po planu Republike Srbije. Sada u školi ima 5 đaka a u selu oko 20 mladih. U Vidanju je najbrojnija porodica Vulićević. Pre rata 1999. Godine u selu je živeo veliki broj Srba sve do 17. Juna kada su srpske porodice proterane a selo spaljeno I porušeno. Godine 2004. u selu su obnovljene prve Srpske kuće. Povratak je bio spor ali zahvaljujući Vladi Republike Srbije I Danskog saveta za izbeglice, Srbi u Vidanju I još nekoliko sela u opštini Klina vratili su se na svojim ognjištima. Vidanje, Drsnik, Dolac, Klinavac, Biča, Berkovo, VelikoKruševo, Rudice, Grebnik, Drenovac, Dugonjevo I Petrič sela su u kojima su se Srbi vratili na svojim ognjištima.


Dankos Plus TV

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više