Dankos Plus Televizija
Video prilozi

Branislav Tiodorović za Dankos Plus TV – „Nalazimo se u situaciji u kojoj nama ne treba mnogo ubeđivanja.“

Prof. Dr. Branislav Tiodorović u izjavi za našu Televiziju, rekao je: „ Epidemiološka situacija u našoj zemlji nije nesigurna kao što smo ocenjivali do sada i možemo reći da je nepovoljna, a da je u pojedinim delovima Raške oblasti, odnosno Novi Pazar i Tutin vanredna situacija s obzirom na broj obolelih i hospitalizovanih.“


Takođe je rekao da je početak velikog udara virusa i velikog prenosa i moramo biti svesni posledica koje virus može da donese.

Na pitanje kada se očekuje vrhunac novog talasa virusa Prof. dr Branislav Tiodorović odgovara: „Sigurno je on već počeo i da će taj vrhunac biti razvučen i biti na vrhuncu najmanje nedelju dana, i to znači da ćemo se kretati u ciframa od 3000 do 5000 hiljada zaraženih dnevno pa i preko 5000 zaraženih.“

Takođe je napomenuo da jedan zaraženi bolesnik može zaraziti do 8 ljudi i to nam govori koliko je njegovo širenje ubrzano, ali da je hospitalizacija u nižoj stopi za sada i možemo reći da se od tog broja obolelih 1 do 3 procenata hospitalizuje. To je daleko manji broj nego od onog što smo očekivali. Može se reći da je veći broj zaraženih mlađe populacije i da u starosnoj strukturi – radnoaktivnog stanovništva od 35 do 65 godina oni predstavljaju osnov u toj piramidi povećanja broja obolelih i da je njihov procenat 60 posto od dnevnog broja zaraženih, ali i hospitalizovanih. I dalje u su hospitalizaciji najteži bolesnici starije osobe, nevakcinisani i oni učestvuju u broju umrlih sa 70 procenata.

Imamo situaciju koja liči na prethodne situacije ali se i razlikuje. Razlika je u tome da hospitalizacija ne prati tim intenzitetom broj novootkrivenih potvrđenih slučajeva, kao i da to ne treba da nas poljulja kao da i dalje treba da se držimo mera koje su predviđene, koje su jednostavne i koje nikada nismo ukinuli, kako mi tako i ceo svet. Osnovne tri mere su nošenje maske u zatvorenom, držanje distance od najmanje 2 metra i na otvorenom i na zatvorenom prostoru kao i uredna dezinfekcija koja nas može očuvati i dati veliku prednost.

Najvažnija stvar u ovom novom broju obolelih i hospitalizovanih jeste da preko 80 procenata čine nevakcinisani, a u broju umrlih preko 92 procenata. Što se vakcinisanih tiče ima ih i među obolelima, kao i među umrlima i da su to uglavnom teški hronični bolesnici sa teškom kliničkom slikom gde vakcina još uvek nije stigla da razvije dovoljnu moć i te su osobe jako ugrožene.

Dolazimo do toga da su i dalje nevakcinisani i starija populacija najugroženija grupa i da se moraju strogo pridržavati mere.

Na konstataciju naše voditeljke da je Srbija među prvima u svetu obezbedila svojim građanima više vrsta vakcina protiv Covida 19 i da je bila vodeća po broju vakcinisanih u svetu, a kakav je trenutni odziv za vakcinaciju profesor odgovara: “ Bili smo među prvih nekoliko zemalja i imali smo na raspolaganju mnogo vakcina kao i sada sa dovoljnim brojem vakcina da vakcinišemo sve naše stanovnike, ali ipak se desilo veliko opuštanje. Krenula je malo bolja situacija u letnjim mesecima, posebno do druge polovine jula gde smo mi već skretali pažnju da će to veliko opuštanje i velika, nedovoljna zainteresovanost za vakcinaciju, dovesti do toga da nismo više vodeći po broju vakcinisanih.

Ne možemo se pohvaliti broju vakcinisanih kod mlađe populacije, mislim na decu od 12 godina, i da pre svega treba da se vakciniše radnoaktivno stanovništvo koje nije obavilo svoju dužnost i da nisu na dovoljnom nivou posvećenosti. Takođe, podaci iz sveta da dobar broj antivaksera je umrlo od Covid 19 i da se o tome malo govori i iznose podaci ali mi sada ne govorimo da je samo vakcina spas, a ona jeste jedino spas, nego da bismo dokazali da morate biti dobro ubeđeni i dobro pripremljeni za vakcinaciju jer ona nije samo pitanje demokratije nego civilizacije.

Na pitanje o vakcinaciji trećom – BUSTER dozom koju preporuku daje, da li treba kombinovati i kada je primiti prof. dr Branislav Tiodorović govori o tome da svetska zdravstvena organizacija nemaju još uvek jasne preporuke i da je jedna od glavnih preporuka da oni koji su se vakcinisali jednom dozom nastave da se vakcinišu istom vakcinom.

Svi istaknuti naučnici i sve istaknute laboratorije u svetu još uvek nemaju jasnu preporuku o kombinovanim vakcinama i da profesor daje savet da ukoliko se opredelite za treću duzu trebate se konsultovati sa svojim lekarom i da su sve vakcine koje imamo dobre vakcine.

Što se tiče prioritetnih građana za treću dozu vakcinu tu spadaju sve hronične i ispoljene bolesti (hronično plućne bolesti, kardiovaskularne bolesti, onkološke i defrološke bolesti i sve bolesti koje dovode do pada imuniteta) stavljaju se u prvi red za vakcinaciju.

O čemu je još govorio Prof. dr Branislav Tiodorović u emisiji Magazin Plus možete pogledati u video prilogu ispod teksta.

Izvor: Dankso Plus Tv

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više