Dankos Plus Televizija
Info

Na FEST-u prikazan i film „Mrak“ o životu Srba na Kosovu


Na Jubilarnom 50. FEST-u u Kombank dvorani u Beogradu sinoć je održana srpska pretpremijera filma „Mrak“ Dušana Milića, čija je radnja inspirisana istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu, 2004. godine, prenosi Telegraf.
Brojni ljudi došli su da vide ovo ostvarenje, među kojima su bile i poznate ličnosti.

Prednjačila je filmska ekipa koju je predvodio reditelj Milić, ali i glumačke zvezde Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti i drugi.

Nakon premijere, svi oni poklonili su se pred publikom.

„Drago mi je da ste došli u tolikom broju na naš film, milo nam je što je film prikazan na FEST-u i nadam se da će ‘Mrak’ imati uspešan život u bioskopima“, rekao je Milić na kraju projekcije.

Film „Mrak“, srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviju Parentjui, Ivanu Zerbinatiju, Nikoli Kent, Darenu Petiju, Nikoli Rakočeviću, Slaviši Čuroviću, Slađani Bukejlović.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkiadakis i kompozitor Kristijan Eidnes Andersen.

Radnja ove psihološke drame „Mrak“ inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Glavni trio protagonista čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin – otac Milicinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Težište ove mučne drame je ispričana donekle iz vizure malene Milice, čije je detinjstvo na Kosovu gotovo uništeno, jer ih pripadnici Kfora odvoze svaki dan u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 učenika, iz razloga što su se porodice sa tog dela Kosova odselile.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kući u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, i sve više je drma strah od trenutka kada su joj otac i ujka misteriozno nestali. Porodicu čuvaju veoma prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora.

Izvor: Kosovo Online

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više