Dankos Plus Televizija
Info

U najtoplijem delu dana izmereno i 40 stepeni, u 19 sati temperature u većem delu Srbije iznad 35

Najvreliji dan toplog talasa dostigao je svoj maksimum u 15 časova. U to vreme najtoplije je bilo u Ćupriji, Zaječaru, Negotinu, Velikom Gradištu, Nišu – gde je živa u termometru dostigla 40. podeok.

Prema podacima RHMZ-a od 19 časova, osim na planinama u većem delu zemlje temperatura se nije spustila ispod 35, pa je tako u Somboru i Ćupriji čak 38 stepeni Celzijusa.

U Beogradu je u 15 časova izmereno 38 stepeni, a građani prestonice spas od vrućine potražili su na gradskim bazenima i Adi Ciganliji. U većini ostalih gradova u Srbiji je bilo još toplije.

Najviše temperature u najtoplijem delu dana bile su u Ćupriji, Zaječaru, Negotinu, Velikom Gradištu i Nišu, tamo je izmereno 40 stepeni. Jedan stepen manje pokazivali su termometri u Novom SaduKikindiSmederevskoj PalanciKuršumliji i Kragujevcu

Najprijatnije je bilo na Zlatiboru (31) i Kopaoniku (26). 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura. Upaljen je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme bilo vrlo opasno.

Pri tako visokim temperaturama naročito bi trebalo da budu oprezni stariji, hronični bolesnici, trudnice, kojima se savetuje da između 11 do 17 časova, ne izlaze ukoliko ne moraju.

Ako negde putujete kolima, budite obazrivi jer u vozilu na vrućini naglo raste temperatura i daleko je veća od spoljne temperature vazduha. Nikako nemojte ostavljati decu ili kućne ljubimce u kolima.

Stručnjaci preporučuju da se unosi dovoljno tečnosti, ali da ne treba piti ledenu vodu, kao ni zaslađene napitke ili alkohol.

S druge strane, poželjno je konzumirati određene namirnice koje hlade naše telo, poput krastavca, zelene salate, paradajza i lubenice.

Izvor: RTS

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više