Dankos Plus Televizija
Info

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan).

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja i sveta liturgija, koja je i ikona i prisustvo carstva Božjega.

„Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta“, poručio je patrijarh.

Pozvao je na molitvu za sve ljude, našu braću i sestre, za sve naše sunarodnike, ali i za sve one sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući i pre svih braću Albance.

„Da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice zajedno sa albanskim porodicama“, rekao je patrijarh i napomenuo da su Albanci, bez obzira što su bili muslimani, ili baš zbog toga što su bili muslimani i iskreno verujući ljudi – znali za moć molitve.

Sa ovog svetog mesta, kako je istakao, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere.

„Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima“, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije i iz regiona, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Izvor: RTS, Tanjug

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više