Dankos Plus Televizija
Info

Vladika Teodosije: Nemoguće je uspostaviti zavet sa Bogom bez posta


Vladika raško-prizrenski Teodosije, u sali crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, održao je predavanje na temu „Hrišćanski post – poruka, smisao i značaj za život večni“.

Vladika je izrazio radost zbog okupljanja velikog broja vernika, posebno nakon dve godine strogih mera usled pandemije Kovida-19.

„Ceo svet se borio protiv jedne bolesti i bilo je važno preduzimati izvesne mere, naročito distancu. A činiti distancu u našem životu je nešto najteže. Čovek je željan da vidi lice drugoga, željan komunikacije i daće Bog da taj period ostane iza nas“, rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Govoreći o značaju posta, vladika je da je to najdragoceniji prinos Bogu.

„U pedesetom Psalmu, David kaže da Gospod od nas traži duh smirenja, a srce otvoreno njemu. Gospod toliko ne traži žrtveni prinos iako je to njemu ugodno, Gospod traži prinos od nas samih, da mi prinesemo sebe njemu, onako kako je on na žrtvu prineo sebe za spasenje svih nas. Post nije samo nejedenje; treba da postom hranimo dušu svoju“, objasnio je.

Vladika Teodosije je istakao da bez posta nema duhovnog napretka ni u jednoj vrlini.

„Post nije samo uzdržavanje od hrane, on podrazumeva i duhovnu stranu, Koliko je važan za hrišćane, vidimo po tome što je prva zapovest Adamu i Evi u raju bila baš zapovest o postu. Gospod je čoveku dao zapovest, da bi na taj način čovek mogao slobodno da se opredeli za ljubav Božju. Post nije samo uzdržavanje od hrane, post podrazumeva potpuno nejedenje. To što mi postimo na vodi ili na ulju – to je uzdržanje od izvesne hrane. Na početku Velikog posta, u nekim manastirima se ponedeljkom, utorkom i sredom ništa ne uzima od hrane“, dodao je.

Gospod nas uči i kako da postimo, poručio je vladika.

„Ako sa smirenjem postimo, ako se ne gordimo u svom postu, onda taj post nama biva na spasenje – onda nas duhovno izgrađuje, podiže u duhovne visine. Ali ako mi postimo i gordimo se, hoćemo da se pokažemo pred ljudima, onda taj post nama ne biva na spasenje… Post ako ne prati praštanje nego mržnja, ako nema milostinje nego gramzivosti i srebroljublja – ništa nam ne vredi“, govorio je episkop Teodosije.

Post – zavet s Bogom

„Potrebno je da tokom tog odricanja od izvesne hrane u određenom periodu uspostavimo svoj odnos sa Bogom, da to bude naša žrtva, da nešto odsečemo od sebe radi Boga. Na taj način, činimo zavet sa Bogom. Kad postimo – mi imamo zavet sa Bogom, a znate li šta znači imati danas ugovor ili savez sa nekim jakim, pogotovo sa Bogom?! Ima li šta veće za jednog čoveka, za jedan dom, za jednu porodicu, ako je uspostavljen zavet sa Bogom, a to je nemoguće uraditi bez posta.“

„Bog od nas malo traži, a toliko dobijamo i onda vidite koliko je težak greh narušavanje posta. Uzdržanjem, mi dajemo sebe na žrtvu Bogu. Odričući se prolaznog, zemaljskog i fizičkog radi Boga, Gospod nas prima kao žrtvu i nama vraća.“

Vladika je podsetio je na ranohrišćanski spis u kojem se navodi da novac koji se uštedi tokom posta treba pokloniti udovicama, siročićima i onima kojima potreban.

„Nije zagarantovano da je srećan onaj ko ima zemaljska dobra. Naprotiv, on postaje rob tih prolaznih stvari i nimalo nije srećan“, pojašnjava vladika.

U vreme posta pričešćivati se što češće

„Treba iskoristiti vreme posta da sebe uzdignemo duhovno, dušu iznad tela i da se što češće idemo na pričest. Gospod nas poziva na prišešće i kaže da je to radi oprosta grehova i večnog života. Onaj ko nema ovde zajednicu s Bogom, neće je imati ni u večnosti“, kazao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Govoreći o pravilima vezanim za vaskršnji post, rekao je da je crkva blagoslovila pet dana na vodi, subota i nedelja su na ulju, a riba na Blagovesti i na Cveti.

Istakao je da je vrlo važno da slave budu posne kada padnu u sredu i petak.

„Mnogo je važno da se toga držimo, da ne bi proslavljali svetitelja, a gnevili Gospoda, odnosno narušavali sam post“, rekao je vladika.

U ciklusu predavanja koji organizuju Eparhija raško-prizrenska i Pravoslavna crkvena opština kosovskomitrovačka, sledeće subote predavanje održaće iguman Ilarion iz manastira Draganac.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Ovaj sajt koristi "kolačiće" da unapredi vaša kornička iskustva. Pretpostavljamo da je to "OK". Prihvati Pročitaj više